رول بولت

رولبولت

رول بولت یکی از مهم‌ترین اتصالات فولادی است که در ساخت و ساز انواع سازه‌ها، ازجمله سازه‌های آجری و بتنی جهت اتصال تجهیزات به کار ‌می‌رود. این اتصال فولادی با هدف متصل کردن وسیله‌های فلزی به بخش‌های مختلف ساختمان، مانند سقف یا سقف کاذب، دیوار، زمین و یا سایر قسمت‌هاست. شکل، نحوه عملکرد و ابعاد رول بولت برحسب کاربرد می‌تواند متفاوت باشد.

اگر نصب رول‌بولت بر حسب اصول باشد و تمامی نکات در هنگام نصب رعایت شود، نسبت به سایر روش‌ها با توجه به مکانیسم خاص خود اطمینان و امنیت بیشتری را فراهم می‌کند. حال برای این‌که از رول بولت بهترین نتیجه را دریافت کنید، منطقی است که این نوع اتصال فولادی و انواع آن را بشناسید. همچنین با مکانیسمی که دارد بیشتر آشنا شوید. به این صورت می‌توانید متناسب با کار و نیاز خود بهترین نوع رول بولت را انتخاب و بهترین نتیجه را کسب کنید.  

در این مطلب از آهن پاد اجزاء رول بولت، نحوه عملکرد و انواع آن از مباحث اصلی هستند که به طور مفصل شرح و بررسی خواهد شد. در کنار این موضوعات راهنمای خرید این محصول، چگونگی نصب آن و البته کاربرد رول بولت بررسی شده است. رول بولت با انکر بولت ، شباهت‌ها و تفاوت‌هایی دارد که سعی شده است به این بخش نیز پرداخته شود و تفاوت در عملکرد آن‌ها نیز بررسی شود. 

بنابراین اگر شما به عنوان یک مبتدی یا حتی متخصص قصد دارید قسمت‌هایی از خانه یا پروژه‌ ساختمانی که بر روی آن مشغول هستید را به وسایل فلزی اتصال دهید، این مطلب کاربردی به شما بسیار کمک می‌کند. در پایان این مطلب، خودتان متوجه خواهید شد که برای نیازتان چه رول بولتی را باید استفاده کنید تا بهترین نتیجه را کسب کنید. 

تماس مستقیم

قبل از اینکه به توضیح رولبولت یا همان رول بولت چیست بپردازیم، بهتر است یک نکته را بدانید؛ و آن نکته این است که در ایران رول‌بولت با بولت که همگی آن‌را می‌شناسند متفاوت است. استاد بولت (Stud Bolt) و راد بولت همان بولت هستند که به یک میله فولادی رزوه‌دار اشاره دارند و اغلب با روکش‌های گالوانیزه‌دار تولید و به کمک انکر شیمیایی در بتن کاشته می‌شوند. استفاده این بولت‌ها یا همان میله‌های فولادی در زمینه‌های مختلفی ازجمله ساختمان‌ها، انواع سازه‌های فلزی، نصب انواع پلیت‌ها، کاشت شیمیایی و غیره می‌تواند باشد.
اما رول بولت که تصویر آن نیز در زیر آورده شده است یک ابزار یا اتصال فولادی است که از طریق ایجاد اصطکاک یا انبساط و به صورت مکانیکی در درون مصالح اصلی ازجمله سنگ، آجر، بتن، سقف یا غیره اتصال ایجاد می‌کند. این اتصال سبب اتصال پلیت با سطح ماده پایه خواهد شد. بنابراین رول بولت به کمک یک مکانیسم مکانیکی و انبساط در غلاف خود در دیواره بتن اصطکاک به وجود می‌آورد و سبب گیرایی می‌شود. به دلیل مکانیسم مکانیکی رول بولت به آن انکر مکانیکی نیز می‌گویند.

در تصویر بالا می‌توانید رول بولت را مشاهده کنید و در صورتی که قصد خرید رول بولت را دارید با شماره‌های موجود در سایت تماس بگیرید.

مشخصات رول بولت

جنس رول بولت یا همان انکر مکانیکی، فولاد یا فلز آهن است و اغلب پوشیده از روکش‌هایی همچون گالوانیزه (روی) گرم یا سرد است. در رول بولت دو سر پیچ، یکی رزوه و دیگری مخروطی شکل می‌باشد.  استوانه فلزی چاکدار، مهره و واشر از دیگر اجزای یک رول بولت می‌باشند.

به طور کلی اجزای تشکیل‌دهنده یک رول بولت عبارت است از :

رول بولت می‌تواند بر اساس نوع و کاربردی که دارد متفاوت باشد اما به طور کلی از یک سری اجزای اصلی تشکیل شده است. بنابراین اجزای اصلی تشکیل دهنده رول بولت عبارت است از:

  • یک عدد پیچ که یک سر آن رزوه شده و سر دیگر آن مخروطی است.
  • یک بدنه از جنس فولاد که می‌تواند به شکل استوانه چاک‌دار، پروانه‌ای و غیره باشد.

و اجزای دیگر رول بولت

همانگونه که گفتیم رول بولت‌ها جنس فولادی دارند که به صورت گالوانیزه گرم یا سرد بر اساس نیاز و کاربرد می‌تواند پوشش داده شود.

مشخصات رولبولت
مشخصات رول بولت

فاکتورهای مهم در انتخاب رول بولت

برای انتخاب رول بولت مورد نیاز باید به یک سری فاکتورها توجه کرد. این فاکتورها عبارتند از :

  • حداکثر مقدار باری که رول بولت می‌تواند تحمل کند چقدر است؟
  • آیا در بتن یا سایر مصالح پایه وجود دارد یا خیر؟
  • آیا محیطی که رول بولت در آن مورد استفاده قرار می‌گیرد مرطوب است یا خیر؟
  • مقدار عمقی که باید در مصالح پایه همچون بتن ایجاد کنید چقدر است؟
  • چه تعداد رول بولت برای نصب شدن در کنار یکدیگر لازم است؟

پاسخ به سوالات بالا به شما کمک خواهد کرد تا رول بولت مورد نیازتان را به درستی انتخاب کنید. توجه داشته باشید که اگر رول بولت مورد نظر خود را به درستی انتخاب نکنید ممکن است با مشکلات بسیاری روبرو شوید. برخی از این مشکلات عبارت اند از:

  • رول بولت امکان خارج شدن دارد.
  • صفحه پلیت می‌تواند شکسته شود.
  • امکان اینکه بتن ترک بخورد وجود دارد.
  • و مهم‌تر از همه انکه امکان شکست رول بولت نیز وجود دارد.

انواع رول بولت

رول بولت در انواع بسیار متنوع موجود است که هر کدام از آن‌ها شکل خاصی دارد. رول بولت‌ها در تحمل وزن متفاوتند و بسته به اندازه می‌توانند در زمینه‌های مختلفی کاربرد داشته باشد. به طور کلی انواع رول بولت عبارتند از:

• رول بولت سقفی

رول بولت سقفی یکی از پرکاربردترین انواع رول بولت است و به نام‌های رولبولت لوستری یا قلاب‌دار نیز معروف است. اغلب برای نصب لوسترها از این رول بولت استفاده می‌کنند؛ البته برای نصب وسایل سقفی دیگر، همانند پنکه‌های سقفی، گلدان‌های آویز، تاب و غیره نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. بنابراین، بدیهی است که تحمل وزن این رول بولت‌ها در مقایسه با رول بولت‌های صنعتی که در ادامه به آن‌ها می‌رسیم کمتر است. معمولا این رول بولت‌ها تا ۱۵ کیلوگرم وزن را تحمل می‌کنند و علاوه بر مکانیزم مکانیکی یا انبساط می‌توانند بر اساس چسبندگی به سقف متصل شوند.
رول بولت‌های سقفی خود به انواع زیر تقسیم می‌شوند.

•• رول بولت سقفی هالوکور

این نوع رول بولت سقفی برای متصل کردن سازه‌های بتنی به سقف مناسب است. زیرا سازه‌های بتنی در کار کردن حساس هستند و در اثر فشار ناشی از دریل امکان ترک خوردن دارند. به همین دلیل رول بولت سقفی هالوکور برای سازه‌های بتنی طراحی شده است تا در حین کار برای جلوگیری از تخریب سازه‌ها فشار زیادی به آن‌ها وارد نشود.

•• رول بولت سقفی پروانه‌ای

این نوع رول بولت سقفی زمانی که باز می‌شود به شکل پروانه در می‌آید و برای سازه‌هایی با مقاومت پایین از جمله گچ، سقف‌های کاذب، تخته‌های فیبر، نئوپان، کناف و پایه‌های این چنینی مناسب است. زیرا رول بولت سقفی از نوع پروانه‌ای به مصالح پایه نام برده‌شده فشار کمتری وارد می‌کند.

•• رول بولت سقفی ضربه ای

پیچ مربوط به این رول بولت به گونه‌ای است که از داخل روزه شده است. این رول بولت برای متصل کردن انواع تأسیسات ساختمانی است که وزن سبک یا متوسطی دارند.

• رول بولت دیواری

جنس رول بولت‌های دیواری اغلب آهن یا سایر فلزات است و سر آن به شکل مخروط است. از این نوع رول بولت برای سوراخ کردن دیوار جهت قرار دادن پیچ و رول پلاک داخل دیوار مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای کاشت این رول بولت از ابزارهای مختلفی استفاده می‌شود که کوچک‌ترین آن‌ها ابعادی برای ۵۰ در ۵ میلی‌متر دارد.

• رول بولت HSA

رول بولت HSA توسط شرکت هیلتی (Hilti) که یکی از تولیدکننده‌های معتبر در زمینه تولید انواع رول بولت در دنیا به شمار می‌رود. در این رول بولت‌ها‌ فولاد با گرید ۵.۸ به کار رفته است که آزمایش‌های کنترل کیفیت متعددی همچون تست کشش و برش بر روی آن‌ها صورت گرفته است. ‌رول بولت اچ اس ای در صنعت بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد و نام دیگر آن در بازار رول بولت غلاف کوتاه است.
نحوه کارکردن با آن به این گونه‌است که در ابتدا ناحیه‌ای که رول بولت باید در آن وارد شود سوراخ شده و سپس رول بولت در داخل سوراخ تعبیه می‌شود. بعد از قرارگرفتن رول بولت در سوراخ به کمک رزوه خارجی تعبیه شده بر روی آن مهره بسته می‌شود که این موضوع باعث باز شدن پروانه در درون سوراخ خواهد شد.
این رول بولت امکان کاشت در عمق‌های متفاوتی را دارد و همچنین در مقایسه با سایر رول بولت‌ها چهل درصد تحمل بار بیشتری دارد. لازم به ذکر است که رول بولت اچ اس ای را می‌توان با کمترین فاصله از رول بولت کناری نصب و با بیشترین محدوده رگلاژ کرد.

• رول بولت HSL

این رول بولت هم توسط شرکت هیلتی تولید می‌شود که برای کاربردهای دینامیکی یا اتصال بارهای متوسط مناسب است. برخلاف سایر رول بولت‌ها، در این رول بولت در حفره یا همان سوراخ از قبل ایجاد شده ابتدا پلیت یا سازه فلزی را قرار می‌دهند و سپس رولبولت را در آن نصب می‌کنند. رول‌بولت اچ اس ال نیاز به فضای کمی دارد و برای بتن‌های بدون ترک یا سنگ‌های ساختمانی مناسب است. به این رول بولت سر شش گوش نیز می‌گویند و دلیل آن این است که سر آن به شکل شش گوش است.
رول بولت HSL خود به انواع زیر تقسیم می‌شود:
• HSL-3B
• HSL-GR
• HSL-3-3K
• HSL-3-G
• HSL-3
رول بولت مدل HSL-3 برای تحمل کردن بارهای بسیار سنگین در صنایع مختلف همانند صنعت نیروگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

• رول بولت غلاف معمولی

در این رول بولت غلافی، استوانه‌ای شکل و اندازه آن استاندارد است. مکانیزم آن مکانیکی و انبساطی است و در انواع مختلفی وجود دارد که هر کدام از آن‌ها وزن‌های متفاوتی را تحمل می‌کنند.

• رول بولت توخالی

استوانه موجود در این رول بولت توخالی بوده به همین دلیل آن‌را رول بولت توخالی می‌نامند. پیچ رول بولت از داخل رزوه شده است و این نوع از رولبولت برای نگهداری جسم‌های سبک مناسب است. سوراخ کاری آن عمق کمی دارد و برای مصالح پایه با ضخامت‌های کم توصیه می‌شود که مورد استفاده قرار بگیرد.

• رول بولت پروانه ای یا اسپرینگ

تفاوت رول بولت پروانه‌ای با رول بولت‌های معمولی در نوع باز شدن بعد از کاشت رولبولت است. بدنه آن از فولاد است که بعد از بسته شدن مهره به شکل پروانه در می‌آید. تنوع آن زیاد است که هر کدام قادر به تحمل وزن خاصی هستند. نحوه باز شدن این رول بولت به گونه‌ای است که امکان تحمل سازه‌های سبک را برای اجسام سنگین بالا می‌برد. این رول بولت بهترین گزینه برای سقف‌های کاذب جهت اتصال لوستر است. به این نکته دقت کنید که رول بولت پروانه‌ای در بازار با نام پیچ پروانه‌ای شناخته می‌شود.

• رول بولت HSC

استفاده از رولبولت اچ اس سی در مکان‌ها و لبه‌هایی که فضای کار محدود است بهترین گزینه می‌باشد. عمق آن متوسط است و ساختاری منحصر به فرد دارد. به دلیل همین ساختار منحصر به فرد در بلوک‌های بتنی باریک و یا آن‌هایی که ترک دارند بسیار عالی عمل می‌کند.

• رول بولت HST

این رول بولت نیز توسط شرکت هیلتی و با روکشی از جنس روی ساخته می‌شود. به همین خاطر در شرایط آب و هوایی مرطوب می‌تواند یک گزینه بسیار خوبی باشد. این رول بولت در بتن‌های ترک دار قابل استفاده است. با توجه به اینکه رول بولت اچ اس تی از استحکام و مقاومت بالایی برای تحمل بارهای دینامیکی برخوردار است، می‌توان از آن در سدسازی استفاده کرد.

• رول بولت HKD

رول بولت اچ کی دی حتما باید قبل از قرار گرفتن سازه فلزی مثل پلیت یا هر سازه دیگری نصب شود. برای نصب آن نیاز به بتنی با ضخامت حداقل ۱۰۰ میلی‌متر دارد و به صورت مستقیم کاشت می‌شود. این رولبولت اغلب با نام رول بولت ضربه‌ای شناخته می‌شود و در مصارف صنعتی بسیار پرکاربرد است. برای نصب آن باید دقت کرد که بتن ترکی نداشته باشد. کاربردهای آن اغلب به تحمل بارهای متوسط ازجمله لو‌له‌ها، کانال‌های تهویه و مواردی از این قبیل ختم می‌شود.

کاربرد رولبولت

از آنجایی که رولبولت تنوع بسیار زیادی دارد و هر کدام از ویژگی‌های منحصر به فرد خود برخوردارند، این اتصال فولادی در زمینه‌های مختلف خانگی و صنعتی کاربرد دارد. در ادامه صنایعی که بیشترین استفاده از رولبولت را دارند آورده شده است:

  • صنعت ساختمان‌سازی: رولبولت‌ها در صنعت وابسته به ساختمان‌سازی از جمله سقف‌های کاذب، لوازم بهداشتی به کار رفته در ساختمان، پیش‌ساخت‌هایی از نوع بتن، پارتیشن بندی، مهار داربست، نگهدارنده لوله، کانال‌های تهویه هوا، در تاسیسات برای نگهدارنده، نماهای فلزی ساختمان، اتصال نرده‌ها، جان‌پناه‌ها، وال‌پست، در آسانسورها برای نصب شاسی به دیوار چاله مربوط به آسانسور، در پله‌برقی و غیره کاربرد دارند.
  • صنایع سنگین: در صنایع و سازه‌های سنگین از جمله ریل‌گذاری خطوط راه آهن، جرثقیل‌ها از نوع سقفی، دکل‌های مخابراتی و این قبیل موارد کاربرد فراوانی دارد.
  • در بخش ماشین‌آلات جهت ساخت و نصب آن‌ها کاربرد دارد.
  • صنایع حمل ‌و نقل: رولبولت در نصب علائم راهنمایی رانندگی، دوربین‌های کنترل ترافیک و غیره نیز کاربرد دارد.
  • صنایع نفت و گاز: در این صنعت نیز برای متصل کردن مخزن‌های نفتی به زمین کاربرد دارد.
  • تأسیسات برقی: در زمینه تأسیسات برقی نیز از جمله وصل کردن کلمپ‌ها به دکل و غیره رول بولت مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • برای خرید آنلاین رول بولت به آهن پاد مراجعه کنید و با فروشگاه تماس بگیرید.

نصب رول بولت

برای نصب رول بولت باید دو مرحله سوراخ کاری و کاشت رول بولت (نصب رول بولت) صورت بگیرد. البته ممکن است تا حدی نصب بعضی رول بولت‌ها با هم فرق داشته باشند، اما به طور کلی اغلب طی این دو مرحله نصب می‌شوند. در ادامه هر مرحله به طور کامل تشریح شده است.

گام نخست، سوراخ کاری

مرحله اول از نصب رول بولت، سوراخ کاری است که این فرآیند با استفاده از دریل و مته برای ایجاد سوراخ در سازه صورت می‌گیرد. باید دقت کنید در این مرحله باید سوراخی که قصد ایجاد کردن آن را دارید عمق کم‌تری نسبت به طول رول بولت داشته باشد. دلیل این امر این است که برای محکم قرار دادن مهره رول بولت و وسیله‌ای که قصد اتصال به آن‌را دارید باید یک فضایی وجود داشته باشد.
برای سوراخ‌کاری باید قطر مته با قطر رول بولت دقیقا یکی باشد. تنها در این حالت است که رول بولت بعد از باز شدن امکان ایجاد اصطکاک با میزان حداکثری با بتن یا سایر مصالح را خواهد داشت.

گام دوم، کاشت رول بولت

بعد مرحله سوراخ کاری نوبت به کاشت رول بولت می‌رسد؛ به این منظور قبل از نصب، گردوخاک را از سوراخ خارج کنید؛ برای این‌کار می‌توانید از جاروبرقی استفاده کنید. بعد از تمیز کردن سوراخ، پلیتی را با اندازه مناسب جهت اتصال انتخاب و بر روی آن ۴ سوراخ ایجاد کنید. سایز این ۴ سوراخ باید دو شماره بیشتر از سایز رول بولت باشد. دلیل ایجاد این چهار سوراخ به خاطر تعویض سوراخ‌ها در زمان خوردن به میلگرد در بتن می‌باشد.
نحوه کاشت رول بولت بدین صورت است که دو تا رول بولت به صورت قطری برای هر صفحه پلیت کافی است. بعد از پروسه سوراخ‌کاری، پلیت را در داخل سوراخ قرار داده و بولت‌ها را وارد سوراخ کنید. سپس به کمک چکش با ضربه‌های متعدد رول بولت را به داخل سوراخ فرو کنید. سپس بعد از تراز کردن پیچ رول بولت، با بستن مهره کشش مورد نیاز را در رول بولت ایجاد کرده تا از چسبیدن پلیت به بتن و مهره اطمینان حاصل کنید.
سفت کردن و بستن صحیح مهره سبب می‌شود سر انتهایی مخروطی شکل بولت به غلاف فلزی چاک‌دار فشار وارد کند. این فشار باعث می‌شود که سر انتهایی مخروطی بولت به بدنه سوراخ گیر کند و این‌گونه رول بولت به بتن در اثر ایجاد اصطکاک محکم می‌شود.
به عنوان مثال اگر برای نصب لوستر به سقف از رول بولت استفاده می‌کنید برای اینکه از نصب آن اطمینان حال کنید، می‌توانید‌ بعد از نصب رول بولت و قبل از نصب لوستر یک گونی برنج به آن آویزان کنید تا از نحوه انتخاب و نصب صحیح آن مطمئن شوید.

تفاوت رول بولت با انکر بولت

بسیاری از افراد رول بولت را با انکر بولت یکی می‌دانند؛ حتی افرادی که در بازار مشغول هستند. اما هر فردی که در صنعت حرفه‌ای باشد می‌داند که این دو اتصال فلزی درنوع و نحوه عمل تفاوت‌هایی باهم دارند. هردوی آن‌ها هدف یکسانی دارند و برای اتصال سازه فولادی به سازه ساختمانی برای اطمینان به کار می‌روند. کلمه انکربولت از لحاظ تئوری به انکربولت با مکانیسم مکانیکی اشاره دارد. در صورتی‌که در بازار این کلمه بیشتر به اتصال بین سازه‌های فولادی و بتنی از نوع شیمیایی‌ اشاره دارد و به همین منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

روند کار انکربولت به این صورت است که پیچ مورد نظر به کمک چسب رزین یا چسب انکر بولت در داخل حفره یا همان سوراخ به صورت محکم قرار می‌گیرد. پیوند شیمیایی که در داخل حفره ایجاد می‌شود به مراتب استحکام بیشتری در مقایسه با پیوند خود مصالح دارد. 

در مقایسه با رول بولت استفاده از انکر بولت مزایا و محدودیت‌هایی دارد که در ادامه مهم‌ترین آن‌ها آورده شده است. 

۱. حین کار با انکربولت به پایه کار تنش اضافی وارد نمی‌شود. 

۲. اگر مصالح پایه بتنی با کیفیت نامشخص یا کیفیت پایین باشد، بهتر است که از انکربولت استفاده کنید.

۳. استفاده از چسب رزین به هنگام استفاده از انکربولت هوای داخل حفره را خارج می‌کند که سبب افزایش استحکام قطعه فلزی در داخل حفره می‌شود. 

۴. قطر سوراخ یا مقدار عمق کاشت برای انکربولت محدودیتی ندارد. 

۵. انکربولت شیمیایی احتمال ترک خوردن را کاهش می‌دهد. 

۶. درمقایسه با رول بولت، انکر بولت انعطاف بیشتری در نصب دارد. به همین دلیل می‌توان از آن در لبه‌ها و دال‌های با عمق کم استفاده کرد. 

۷. در مورد سختی و آسانی نصب می‌توان گفت که نصب رول بولت در مقایسه با انکربولت آسان‌تر است. همچنین در صورتی‌که حین نصب اشتباه رخ دهد به راحتی می‌توان آن اشتباه را درست کرد. 

۸. بلافاصله بعد از نصب رول بولت می‌توان از آن استفاده کرد اما برای انکربولت اینگونه نیست. انکربولت‌ها به مدت چند ساعت یا یک روز بعد از نصب نیاز به خشک شدن دارند.

قیمت رول بولت

با توجه به اینکه رول بولت انواع مختلفی دارد قیمت آن‌ها متفاوت است به همین دلیل برای اطلاع از قیمت با فروشگاه اینترنتی آهن پاد تماس بگیرید.

خرید رول بولت

آهن پاد فروشگاهی آنلاین است که در زمینه فروش انواع پیچ و مهره به صورت ۲۴ ساعته فعالیت می‌کند. شما در هر نقطه از کشور که باشید می‌توانید انواع پیچ و مهره، رول بولت، پیچ استاد بولت و غیره را سفارش دهید. همچنین در صورتی که نوع پیچ یا مهره مورد نظرتان در لیست محصولات نباشد، می‌توانید محصول مورد نیاز خود را سفارش دهید. برای خرید و استعلام قیمت رول بولت می‌توانید با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *