روکش گالوانیزه

پیچ و مهره گالوانیزه

شاید برایتان سوالاتی از قبیل روکش گالوانیزه چیست؟ گالوانیزه به چه دردی می‌خورد؟ چه روش هایی برای گالوانیزه کردن وجود دارد؟ پیچ آهنی گالوانیزه بهتر است یا پیچ فولادی گالوانیزه؟ و غیره پیش آمده باشد. ما در این مطلب قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

تماس مستقیم

روکش گالوانیزه حفاظی در برابر زنگ زدگی است که از جنس روی بوده و به آن محافظت کاتدی نیز گفته می‌شود.
در فرآیند گالوانیزاسیون، آهن یا فولاد را در مذاب روی غوطه ور کرده و طی فرآیند هایی پوشش گالوانیزه تشکیل می‌شود.

فواید پوشش گالوانیزه چیست؟

روکش گالوانیزه از نابودی و خورده شدن آهن و فولاد توسط خورنده ها جلوگیری می‌‎نماید.
روکش روی همانند یک محافظ عمل می‌کند؛ به طوری که حتی اگر جسمی باعث خراشیدن شود ، آهن و فولاد دچار آسیب دیدگی نمی‌شوند.
فلز روی در برخورد با اتمسفر واکنش پذیری خوبی دارد و باعث مقاومت در برابر زنگ زدگی در صورت بارش باران می‌شود.

انواع روش گالوانیزه

در ادامه به بررسی روش های گالوانیزه کردن فلزات خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.

گالوانیزه گرم

گالوانیزه گرم یکی از روش های مرسوم برای ایجاد پوشش گالوانیزه بر روی فلزات است که مراحل آن به شرح زیر می‎باشد:
۱- سطح مورد نظر را کاملا از آلودگی پاک نمایید : البته پیش از هر مرحله سطح مورد نظر باید کاملا تمیز شود. سعی کنید هیچ اثری از خاک، چربی، روغن، و یا رنگ نشانه گذاری بر روی سطح باقی نماند سپس با استفاده از یک اسید ملایم، یک قلیای گرم، و یا یک عامل تمیز کننده بیولوژیک سطح به طورکامل پاک گردد.
۲- پاک نمودن زنگ زدگی از روی سطوح بسیار ضروریست : زنگ زدگی را با اسید هیدرکلریک یا اسید سولفوریک گرم می توان پاک نمود . در برخی موارد پاک کردن مرحله اول ممکن است کافی باشد؛ اما در برخی موارد نیاز به انجام هر دو مرحله می باشد.
۳- قرار دادن فلز در ماده ای مخصوص : این ماده در واقع روی کلرید آمونیوم است که باعث حذف هر گونه زنگ باقی مانده شده بر روی فلز می‌شود و تا انتهای مراحل از فولاد درحین مراحل انجام پوشش گالوانیزه مراقبت می‌نماید.
۴- غوطه ور نمودن فلز در روی مذاب : حمام روی مذاب باید حداقل ۹۸ درصد دارای روی باشد و محدوده دمایی مناسب آن ۸۱۵-۸۵۰ درجه فارنهایت (۴۳۵-۴۵۵ درجه سانتیگراد) است.
در حالی که فولاد در حمام مذاب روی غوطه ور است ، آهن شروع به واکنش با روی نموده و یک لایه بیرونی از روی خالص روی آن ایجاد می شود.
۵- در مرحله بعدی این روش فلز گالوانیزه شده را از حمام روی به آرامی بیرون کشیده تا روی های اضافی از روی آن به سمت حوضچه ی مذاب بازگردد. در این مرحله باید کمی صبور باشید.
۶-خنک کردن فلز گالوانیزه : درست زمانی که فلز خنک می‌شود، واکنش گالوانیزه نیز متوقف خواهد شد. خنک کردن فولاد در روش گالوانیزه گرم به یکی از سه روش زیر انجام می‌شود:

  • غوطه ور کردن فولاد در یک ماده مثل هیدروکسید پتاسیم.
  • غوطه ور کردن فولاد در آب
  • قرار دادن فولاد در هوای آزاد برای سرد شدن که این روش کمی زمان‌بر می‌باشد.

۷-بازرسی فولاد گالوانیزه : پوشش روی باید به اندازه‌ی میله های فولاد ضخیم باشد؛ بنابراین لازم است پس از سرد شدن آن‌را بازرسی نمود. آزمون هایی نیز برای اطمینان از مناسب بودن گالوانیزه وجود دارد.
استاندارد هایی برای گالوانیزه گرم وجود دارد که توسط چندین سازمان استاندارد همانند ASTM ، سازمان بین المللی ایزو ISO ، CSA و AASHTO تعین شده است.
معایب : تنها عیب این روش آن است که لایه‌ی نهایی روی در مقایسه با دیگر روش ها کمی ناموزون می‌باشد.
مزایا : این روش مقرون به صرفه بوده و برای فلزها با انواع و اقسام شکل ها قابلیت اجرایی دارد و همچنین از سرعت بالایی نیز برخوردار است.

الکتروگالوانیزه

یکی دیگر از روش‌ های گالوانیزاسیون متد الکتروگالوانیزه (Electrogalvanizing) می‌باشد. در این فرآیند، حوضچه روی وجود ندارد، بلکه از یک جریان الکتریکی در یک محلول الکترولیتی استفاده می ‌شود که در آن یون ‌های روی به فلز پایه منتقل می‌شوند. در روش گالوانیزه سرد به روش الکتریکی یون ‌های روی که دارای بار مثبت هستند به آرامی به فلز روی تبدیل می ‌شوند و بر روی فلز پایه که دارای بار مثبت است ته‌ نشین خواهند شد. 

معایب : معایب این فرآیند آن است که لایه گالوانیزاسیون در مقایسه با روش غوطه‌ وری گرم نازک ‌تر است و بنابراین مقاومت کمتری در برابر خوردگی دارد، چرا که هر چه میزان روی کمتر باشد، راحت ‌تر خراشیده شده و با گذشت زمان فلز پایه زودتر در معرض آسیب قرار خواهد گرفت.

 مزایا : از مزایای این روش می‌توان به یکدست بودن لایه فلز روی، بر روی فلز پایه اشاره کرد که این لایه ضخامت یکسانی در تمام قسمت ها دارد.

کشش گرمایی

این روش که با نام sherardizing نیز شناخته شده است، شامل چهار مرحله می‌باشد که این ۴ مرحله به شرح زیر است :

  1. فلز را با اسید یا روش های ذکر شده در روش گالوانیزه گرم از آلودگی ها پاک کرده و همچنین زنگ زدگی ها آن‌را از بین می‌بریم.
  2. فلز پایه را در یک محفظه بدون هوا یا خلا قرار می‌دهیم.
  3. فلز پایه را با پودر روی می‌پوشانیم.
  4. فلز را حرارت می‌دهیم و در اثر این حرارت پودر فلز روی، شروع به ذوب شدن کرده و یک لایه پوشش گالوانیزه بر روی فلز پایه قرار می‌گیرد.

این فرآیند معمولاً برای قطعات آهنی یا فولادی کوچک بسیار کاربردی می‌باشد.

پاشیدن فلز

پاشیدن فلز ، یکی دیگر از روش های گالوانیزه است که به صورت پاشیدن روی مذاب با اسپری بر روی فلز پایه است. در این روش، فلز مذاب و حرارت دیده روی، بر سطح آهن اسپری می شود؛ البته فراموش نکنید که در این روش نیز مانند بقیه روش ها تمیز کردن سطح فلز پایه از کثیفی و زنگ زدگی در اولویت است . پس از پاشیدن روی مذاب، فلز حرارت می بیند تا روی به خوبی بر سطح آن بچسبد و یک پوشش گالوانیزه مناسب ایجاد نماید.
معایب : از فلز در برابر زنگ زدگی محافظت کمتری می‌کند.
مزایا : شکنندگی کمتری دارد و کمتر در معرض لایه برداری یا پوسته پوسته شدن می‌باشد.

رنگ کردن

این روش معمولا زیاد نمی‌تواند کارآمد باشد؛ اما نسبت به روش های دیگر بسیار آسان تر است. در این متد که می توان آن را گالوانیزه سرد دانست، از رنگی حاوی فلز روی برای پوشش دهی فلز پایه استفاده می‌شود.
به این صورت که فلز به آسانی توسط قلمو رنگ آمیزی می شود. هر چند این روش در میان سایر روش های گالوانیزه بسیار سریع تر و البته ارزان تر است، اما نمی‌توان به بازدهی آن زیاد اعتماد نمود ؛ زیرا ضخامت آن بسیار کم است و لایه محافظتی حاوی ناخالصی هایی نیز می‌باشد. در نتیجه استفاده از روش های گالوانیزه گرم بسیار بهتر و کارآمد تر است.

گالوانیزه سرد

این روش نیز یکی از روش هایی است که از آن به عنوان گالوانیزه سرد یاد می‌شود. در این روش از طریق الکترولیز نمک های روی در داخل یک محلول آبی، هر قطعه ای از قبیل ورق های کویل شده یا کویل نشده پوشش داده می شوند. در اصل این روش با استفاده از الکترولیت اسیدی انجام می شود. در این روش ضخامت پوشش لایه ی روی ایجاد شده، کمتر از ضخامت لایه روی در حالت غوطه وری گرم است و معمولا در مصارف خانگی استفاده می شود .به طور کلی روش گالوانیزه گرم از ماندگاری و عمر بسیار بالاتر برخوردار است.

انواع پیچ و مهره

آیا برای فولاد استفاده از روکش گالوانیزه ضروریست؟

به طور کلی پیچ و مهره و واشر و موادی که از جنس فولادی یا خشکه می‌باشند، نسبت به زنگ زدگی و آسیب، مقاوم هستند؛ بنابراین استفاده از روکش گالوانیزه الزامی نمی‌باشد؛ اما اکثر سازندگان این محصولات سعی بر آن دارند تا از پوشش گالوانیزه برای فولاد نیز استفاده نمایند؛ زیرا با وجود اینکه فولاد را عموما ماده ای ضد زنگ می‌دانند، اما کاملا اینطور نیست؛ پس لازم است برای افزایش عمر این محصولات به خصوص در صنایع آب و فاضلاب یا صنایعی که محصول با آب تماس بیشتری دارد، حتما از روکش گالوانیزه به خصوص گالونیزه گرم استفاده شود.

در زیر ما چند دلیل مهم برای گالوانیزه کردن فولاد را شرح می‌دهیم: 

طول عمر

در سال ۱۹۴۴ برای اولین بار از فولاد گالوانیزه در ساخت پل استفاده شد. این نوع پل به دلیل اینکه برای ساخت آن از فولاد گالوانیزه بهره گرفته شده است، مقاومت بسیار زیادی در برابر زنگ زدگی و خوردگی دارد و همچنین پیش بینی شده است که عمر مفید این پوشش در حدود ۱۰۰ سال است و نیازی به هزینه اضافی برای باز تعمیر آن نمی‌باشد.
البته طول عمر روکش های گالوانیزه به فاکتورهای متفاوتی مثل ضخامت و آلاینده های موجود در محیط و … بستگی دارد. بدیهی است بسته به میزان ضخامت پوشش گالوانیزه ، طول عمر روکش گالوانیزه نیز بیشتر خواهد بود. اما هر چقدر این فلز در مکان هایی قرار گیرد که با گازهایی مانند co2 و so2 تماس داشته باشد، مقاومت کمتری خواهد داشت و میزان آسیب پذیری آن بسیار بالاتر خواهد رفت.

ثبات و پایداری

هنگامی که سطح فولاد پوشش گالوانیزه شده باشد، در صورتی که در روزهای اول از استحکام و مقاومت کافی برخوردار باشد، می تواند در سال های بعد نیز دوام کافی را حفظ نماید. همچنین ورق هایی که با استفاده از روش گالوانیزه پوشانده شوند، به جز روز اول در سال های بعدی نیز به همان اندازه صاف و پایدار و محکم خواهد ماند.

هزینه‌ی تعمیر و نگهداری بسیار کم

مطالعات اخیر نشان می دهد که هزینه های تعمیر و نگهداری سازه های فولادی می‌تواند با یک تعمیرات ساده و رنگ زدن، با مقدار بسیار کمی جبران شود؛ در نتیجه استفاده از روکش گالوانیزه بر روی فولاد موجب کاهش هزینه های تامین و نگهداری می شود. البته توجه داشته باشید که همیشه باید توجه کافی را به خوردگی و زنگ زدگی تاسیسات فولادی داشته باشید و این مسئله به معنای بی توجهی به آنها نیست و عدم توجه به آن ممکن است هزینه های اقتصادی سنگینی برای شما به ارمغان آورد. همچنین به طور کلی برای استفاده از ورق هایی که روکش گالوانیزه ندارند، به هیچ عنوان توجیح اقتصادی وجود نخواهد داشت و مقرون به صرفه نخواهد بود.

سختی و مقاومت بالا

فرایند گالوانیزه باعث به وجود آمدن پوششی بسیار مقاوم برای انواع ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری خواهد شد و از آنها در برابر سرمایش و خوردگی و … محافظت می کند.

فرآیند بسیار سریع

فرایند غوطه ور کردن فولاد درون روی مذاب، فقط در حدود چند دقیقه طول خواهد کشید و سایر مراحل این فرایند ممکن است در چند روز انجام شود و سپس در پایان، فولاد یا آهن گالوانیزه شده به راحتی توسط افراد قابل استفاده است.

مقاومت در برابر خوردگی

اصل این فرایند به دلیل افزایش مقاومت در برابر خوردگی است و نتیجه‌ ی بسیار خوبی در راستای محقق شدن این هدف به نمایش می‌گذارد؛ بنابراین پوشش گالوانیزه از محبوبیت ویژه ای درمیان تولید کنندگان و خریداران برخوردار است.
به جرأت می‌توان گفت که اگر این روش اختراع نمی‌شد، شاید بشر تا به این لحظه درگیر آسیب های وارده به مواد فلزی بود و هزینه های بسیار زیادی برای حفظ و نگهداری این محصولات متحمل می‌شد.

شرکت آهن پاد پیچ و مهره های فولادی و پیچ و مهره های آهنی با روکش گالوانیزه را در اختیار شما خریداران محترم قرار می‌دهد.
شما می توانید انواع پیچ و مهر و واشر را بصورت گالوانیزه و یا بدون گالوانیزه در شکل و سایز دلخواه خود سفارش دهید. برای اینکار کافیست با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید و از مشاوره رایگان همکاران ما در آهن پاد بهره‌مند شوید و محصول مورد نظر خود را سفارش دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *